Avem nevoie de ajutor extern și am cerut sprijin altor țări europene pentru a putea face față crizei COVID fără precedent pentru sistemul nostru sanitar. Ungaria va prelua 50 de bolnavi care au nevoie de terapie intensivă. Procedurile pentru transferarea bolnavilor au început. Trebuie rezolvate însă probleme administrative, dar și de transport. Starea a pacienților e foarte importantă.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a spus că cele 50 de persoane vor fi tratate în două spitale din Ungaria.

“Am decis să ajutăm România preluând peste 50 de pacienţi la terapie intensivă. Vor fi duşi la clinici din Szeged şi Debrecen. Sunt 50 de pacienţi cu COVID. În acest moment, Ministerul Sănătăţii din România şi Directoratul general al spitalelor din Ungaria discută detaliile tehnice, care includ starea pacienţilor respectivi”, a declarat Peter Szijjarto.

El a menţionat ”provocările extrem de serioase” şi în creştere cu care se confruntă România în ultimele zile, ca urmare a înmulţirii cazurilor de COVID-19.

Guvernul ungar menţine contactul cu vicepremierul român Kelemen Hunor şi cu ministrul Sănătăţii Cseke Attila privind modul în care Ungaria poate ajuta România, a mai declarat Szijjarto, el menţionând de asemenea că Ungaria a donat deja ventilatoare şi Favipiravir, medicament antiviral folosit la tratarea COVID-19.

În prezent, nu mai este niciun pat liber pentru pacienții în stare gravă cu COVID-19 în România. Sunt ocupate toate cele 1.676 de locuri disponibile la nivelul întregii țări.

Conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.566 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. La nivel național există o rezervă operațională de 158 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale. La nivel național, la acest moment, nu sunt paturi libere ATI, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

MS / Foto: caracter informativ