Din octombrie, anul viitor, se va introduce o garanție de 50 de bani pentru returnarea și reciclarea PET-urilor, dozelor și sticlelor de până la 3 litri. Un sistem care s-a dovedit a fi foarte eficient în țările civilizate, unde peste 90% din ambalaje ajung să fie colectate și reciclate, și nu aruncate la voia întâmplării.

Sistemul garanție-returnare pentru ambalaje nereutilizabile prevede o garanție de 50 de bani la cumpărarea oricărui ambalaj pentru băutură.

Garanția va putea fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate.

Garanția pentru ambalaje își va păstra valoarea de 50 de bani timp de un an de la introducerea ei, adică până la 30 septembrie 2023, ulterior, valoarea acesteia putând fi modificată anual de autoritățile de mediu.

Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele mici până la supermarketuri. Ambalajele reciclate, din sticlă, plastic sau metal, trebuie să aibă volume cuprinse între 0.1 și 3 litri.

Garanția pentru ambalaj va trebui plătită de consumatori indiferent de tipul de băutură cumpărată. Mai exact, garanția de 50 de bani se va plăti pentru ambalajele de:
vinuri;
băuturi spirtoase;
bere;
mixuri de bere;
mixuri de băuturi alcoolice
cidru și alte băuturi fermentate;
sucuri;
nectaruri;
băuturi răcoritoare;
ape minerale;
ape de băut de orice fel.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Rambursarea garanției se va face în cash sau prin transfer electronic, respectiv voucher în cadrul sistemelor automate care pot fi valorificate în cadrul acelor unități de comercializare”.

În timp ce unii sunt încântați de idee, alții spun că primesc înapoi prea puțin bani, ca să fie motivați.

Ambalajele returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.

Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem. Acesta va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, comercianţi, dar şi statul român. Lucru care îi nemulțumește deja pe mulți comercianți.

Cătălin Scarlat, proprietarul unui lanț de magazine: „Nu înțeleg de ce noi, marii și micile lanțuri de magazine, suntem atrase în acest joc. În mod normal, consider eu, că producătorul, cel care pune în piață produsele, ar trebui să facă în așa fel încât produsele, împreună cu primăriile și consiliile locale să pună aparatele în colțul străzii așa încât cel care aduce ambalajele să nu vină la mine”.

Hotărârea de Guvern prevede ca întreaga infrastructură să fie gata până în luna octombrie a anului viitor.

MS / Foto: caracter informativ