În România a apărut un nou tip de înșelăciune – cel cu certificate false de vaccinare. Astfel de anunțuri nu sunt greu de găsit, tocmai pentru că cei dornici să evite vaccinarea să le poată accesa cu ușurință. Așa că, în locul unui vaccin gratuit cei înșelați plătesc 100 de euro, fără să primească certificate de vaccinare. Plângerile la Poliție încep să se adune din toată țara, dar reclamanții află că și ei au încălcat legea când au încercat să își procure un document fals.

“Din cercetări a reieşit că persoane necunoscute creează pe aplicaţiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conţin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. şi postează anunţuri de vânzare de certificate COVID-19”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuţii cu ofertantul prin conversaţii scrise, private şi transmit datele de identificare pentru completarea aşa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.

Potrivit sursei citate, plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicaţia PayPal, fiind oferite instrucţiuni precise de plată şi codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului.

“Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum şi ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunţă la tranzacţie”, arată IGPR.

După efectuarea plăţii, vânzătorul nu mai transmite nimic şi blochează conversaţiile cu solicitantul.

“Acest tip de înşelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicaţiile securizate de comunicare şi de plată, precum şi de reticenţa persoanelor înşelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală”, precizează comunicatul.

Medicii spitalului CFR din Timișoara avertizează că există certificate de vaccinare false care poartă antetul unității spicalicesti. Până acum au apărut suspiciuni legate de șase certificate de vaccinare..

La Sibiu, un pacient tânăr, bolnav de Covid, posesor al unui fals certificat de vaccinare, a decedat pe patul de la ATI. De aceea, medicii îndeamnă pacienții să spună adevărul atunci când sunt în fața doctorilor.

Cercetările sunt continuate în vederea identificării persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Autorități din mai multe state au depistat certificate false și înșelăciuni cu astfel de acte, pe rețele de socializare.

MS / Foto: caracter informativ