Potrivit măsurilor anunțate luni, trebuie să consumați până în 200 de kilowați de energie electrică și cel mult 250 de metri cubi de gaze pe lună. Doar așa vă încadrați în criteriile stabilite de guvern. Atenție! Chiar și cu compensare, energia electrică și gazele naturale ne vor costa mai mult și cu 15% față de iarna trecută.

Locuințele care în cele 5 luni de iarnă, mai precis în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, consumă între 150 și 1.000 KWh de energie electrică și între 100 și 1.000 de metri cubi de gaze naturale vor beneficia de compensarea lunară a facturilor. Guvernul a stabilit regulile și a impus limite.

Prețul de referință este de 68 de bani pe kilowatt la electricitate și 125 lei pe megawatt la gaze. Tot ce depășește aceste sume va fi compensat, dar în anumite limite de consum. Statul va suporta 21 de bani pe kilowatt la electricitate și 25% din factura la gaze.

Ca să beneficiați de compensare, trebuie să consumați până în 200 de kilowați de energie electrică pe lună și maximum 250 de metri cubi de gaze lunar, în lunile cele mai friguroase – decembrie și ianuarie.

Potrivit specialiștilor, pentru încălzirea unui apartament de 60 de metri pătrați se consumă în medie 115 metri cubi de gaze. Pentru o casă de 100 de metri pătrați, consumați între 250 și 300 mc pentru o temperatură medie de 21 de grade.

Cei care au locuințe mari și consumă mai mult nu se vor încadra în limitele maxime pentru compensare.

Cei care locuiesc în condominii cu centrală de imobil trebuie să mai facă ceva, în afară de faptul că trebuie să fie atenți la consum. Asociațiile de proprietari trebuie să depună lunar la furnizorul de gaze tranșele de consum individual ale celor care împart același contor. Potrivit specialiștilor, chiar și cu compensarea de către stat, facturile la energie vor fi în această iarnă cu până la 15% mai mari.

Fără compensare, plusul va fi de 30%.

MS / Foto: caracter informativ