Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis schimbarea restricțiilor epidemice. Școlile rămân deschise indiferent de rata de incidență, iar decizia de suspendare a cursurilor va fi luată de conducerea școlilor, în funcție de numărul de persoane infectate la nivel de clasă sau școală. La depășirea incidenței de 6 la mie, barurile se închid, iar accesul în restaurante, săli de sport sau de concerte va fi permis doar celor vaccinați sau trecuți prin boală.

Reguli la nivelul școlilor:

  • Ministerul Educației și cel al Sănătății vor decide reguli în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată;
  • Stabilirea modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală;
  • Utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori.

Restricțiile epidemice, în localitățile cu incidență de peste 6 la mie, vor fi modificate astfel:

  • Desfășurarea activităților cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în cazul restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, instituțiilor de cultură, evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire și workshop-uri pentru adulți, conferințelor, sălilor de sport și/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.
  • Barurile, discotecile și cluburile se închid.
  • Magazinele se închid la ora 22.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
  • Obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise.
  • Exceptarea persoanelor vaccinate sau trecute prin boală de la interdicția de circulație în afara locuinței, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența epidemică este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.

În localitățile în care incidența epidemică este mai mare de 7,5/1.000 de locuitori magazinele se închid la ora 22 pe tot parcursul săptămânii. 

MS / Foto: caracter informativ