Curtea de Apel Cluj a anulat hotărârile de guvern care introduc certificatul verde COVID și prelungesc starea de alertă. Hotărârea nu este însă definitivă.

Un complet de judecători al Curții de Apel Cluj a admis o acţiune formulată de doi avocați care au dat în judecată Guvernul și Direcţia Generală Juridică din Ministerul de Interne.

Reclamanții au cerut instanței să anuleze 3 hotărâri ale executivului: două vizează prelungirea stării de alertă, iar a treia reglementează folosirea aşa-numitului certificat verde pentru unele activităţi.

Certificatul verde digital atestă dacă o persoană este vaccinată împotriva COVID-19, dacă are un test negativ sau dacă a trecut prin boală. Soluţia Curţii de Apel Cluj nu este definitivă. Poate fi atacată în 15 zile, iar decizia finală va fi luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Respinge excepţia tardivităţii modificării de acţiune. Respinge excepţia nulităţii cererii de chemare în judecată şi excepţia lipsei de interes a reclamanţilor în formularea acţiunii. Admite în parte acțiunea formulată de reclamanţii K M K şi M G împotriva pârâţilor G R (guvernul României – n.r.) şi M A I. Anulează în întregime HG 826/5 august 2021, H G 932/9 septembrie 2021 şi HG 990/17 septembrie 2021. Respinge capătul privind acordarea de daune morale. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei Curţii, azi 28.09.2021”, se arată în minuta instanței.

HG 990/17 septembrie 2021 este cea prin care s-a introdus certificatul verde COVID-19 în situația în care incidența cumulată a cazurilor trece de 3 dar nu depășește 6 la mie. HG 826/5 august 2021 și HG 932/9 septembrie 2021 sunt ultimele două hotărâri de guvern prin care s-a prelungit starea de alertă și sunt stabilite scenariile în funcție de incidența cazurilor de COVID-19.

De menționat că anexele la HG HG 932/9 septembrie 2021 au fost modificate săptămâna trecută instituind excepția de la carantina fie ea de weekend sau de zi a persoanelor vaccinate care pot atesta această calitate cu certificatul verde COVID.

MS / Foto: caracter informativ