Guvernul propune o creștere brută a salariului minim de aproape 11% de la 1 ianuarie 2022 și o formulă de calcul care să fie aplicată începând cu aceeași dată și pentru anii următori, a declarat marți premierul Florin Cîțu. Aceasta este propunerea guvernului, discutată ieri cu sindicatele și cu patronatele. Pentru cei aproape 2 milioane de oameni plătiți la nivelul minim înseamnă un plus de 138 de lei după ce își plătesc toate contribuțiile și impozitele către stat. Decizia finală ar putea fi luată săptămâna viitoare.

O treime dintre angajații români sunt plătiți cu salariul minim. Ei au primit anul acesta 2.300 de lei venit brut, dar au rămas cu un net sub 1.400 de lei. Creșterea propusă acum înseamnă că ar urma să câștige net puțin peste 1.500 de lei.

Sindicatele spun că procentul este apropiat de cel pe care l-au propus inițial. Între timp, au apărut o serie de scumpiri care vor eroda creșterea salarială.

Patronatele avertizează că o creștere a salariului minim cu 10% ar putea duce la zeci de mii de concedieri, pentru că firmele vor suporta, pe lângă efectele pandemiei, și costuri mai mari din cauza scumpirii utilităților și a materiilor prime.

Reprezentanții guvernului, ai sindicatelor și patronatelor se vor reîntâlni săptămâna viitoare pentru decizia finală.

MS / Foto: caracter informativ