Începând cu 1 octombrie 2021, în contextul ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, românii nerezidenți în Marea Britanie vor putea intra în această țară doar cu pașaportul, potrivit unei informări publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Prin urmare, nu va mai fi posibilă intrarea în țară în baza cărții de identitate.

Astfel, conform informării menționate, din 1 octombrie 2021, toți cetățenii europeni nerezidenți în Marea Britanie vor putea intra în această țară exclusiv în baza pașaportului valabil, fie că este vorba despre un pașaport simplu electronic sau unul simplu temporar. Așadar, accesul românilor nu va mai fi permis doar în baza cărții de identitate.

Cu titlu de excepție, cetățenii europeni, inclusiv cei români, care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE, EU Settlement Scheme (EUSS), vor putea să călătorească în Regatul Unit, până la data de 31 decembrie 2025, folosind cartea națională de identitate valabilă, cu condiția ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration, creat pentru înscrierea în EUSS.

Reamintim, de asemenea, așa cum se mai arată în informarea MAE, că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români nerezidenți pot călători spre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sau pot tranzita această țară în scop turistic ori pentru a merge în vizită, pentru șederi de scurtă durată. Mai exact, aceștia vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de maximum șase luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare.

Totuși, cetățenii români care vor dori să și muncească în decursul celor șase luni vor avea obligația de a obține, în prealabil, o viză de intrare. Același lucru referitor la obținerea vizei este valabil și pentru cei care rămân pe teritoriul Regatului Unit mai mult de șase luni, aceștia fiind obligați să aplice pentru o viză de intrare eliberată de autoritățile britanice, în conformitate cu sistemul de imigrație bazat pe puncte, denumit Point-Based Immigration System.

În vederea verificării scopului declarat al deplasării, autoritățile britanice de frontieră vor putea solicita, la momentul intrării pe teritoriul Regatului Unit, prezentarea unor documente justificative suplimentare în acest sens.

MS / Foto: caracter informativ