Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că a început programarea în platformă pentru doza a treia de vaccin, persoanele trebuind să îndeplinească două condiţii: să aibă două doze de vaccin administrate, iar de la a doua doză să fi trecut 180 de zile. Prima zi în care va avea loc vaccinarea cu doza a treia este marţi, 28 septembrie.

Astfel, toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau heterologă) şi pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).

Conform sursei citate, indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiţii se pot programa pentru doza de rapel (booster).

– Validarea îndeplinirii condiţiilor pentru administrarea dozei de rapel (booster) se realizează prin interogarea Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), unde sunt luate în evidenţă toate persoanele vaccinate în România;
– Indiferent de statusul primelor două programări în platformă, se pot face programări pentru a III-a doza, dacă sunt respectate cele două condiţii menţionate.
– Se consideră două doze, atât pentru persoanele care au făcut doza I şi doza a II-a cu unul dintre vaccinurile Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca, cât şi pentru persoanele care au făcut doza I cu unul dintre cele trei vaccinuri, iar doza a II-a, în funcţie de recomandările medicale, cu un alt tip de vaccin dintre cele menţionate.
– În acest moment, persoanele vaccinate cu vaccinul Johnson&Johnson nu sunt eligibile pentru administrarea dozei de rapel (booster).

CNCAV a amintit că doza a treia este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare; persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.

Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii populaţionale, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Vaccinul împotriva COVID se poate face în aceeași zi sau numai la distanță de timp de alte vaccinuri decât cel gripal?

Orice vaccin din Programul Național, precum HPV sau alte vaccinuri, poate fi administrat în aceeași zi cu vaccinul împotriva COVID-19, potrivit medicului Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei și membru al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

La fel ca în cazul vaccinului împotriva COVID-19 și a celui gripal, și în cazul administrării simultane vaccin COVID-19 + alt vaccin, cele două vaccinuri se pot administra fiecare într-o mână sau ambele în aceeași mână, dar cu păstrarea unei distanțe de 3 centimetri.

MS / Foto: caracter informativ