Tinerii cercetători de la Centrul OncoGen din Timișoara au reușit să realizeze un test de mare precizie, comparabil cu RT-PCR, dar mai rapid și mai accesibil, în depistarea infecțiilor virale, în cazul de față în infecția cu virusul SARS-CoV 2.

Acest test se bazează pe tehnologia CRISPR (tehnologie de editare genetică), care în anul 2020 a primit premiul Nobel. Potrivit centrului Oncogen, testul este unul de mare precizie, mai rapid și mai ieftin decât RT-PCR în depistarea infecțiilor virale.

Rezultatele obținute cu ajutorul noului test sunt direct comparabile cu cele ale testelor PCR făcute în spital.

„Propunerea de cercetare a venit de la colectivul de tineri cercetători ai OncoGen, tineri pasionați de științe care fac parte din programul nostru de mentorat și care au pus în practică aceasta idee sub îndrumarea profesorilor și cercetătorilor OncoGen, în cadrul programului OncoGen Young Researchers (OYR). Știu că trăim într-o societate în care mulți cred că România nu ar avea oameni pregătiți, că nu ar avea valori și ca atare nu ar avea nici o șansă în fața altora – cu atât mai puțin în zona de cercetare-dezvoltare a tehnologiilor de vârf. Acasta gândire este profund greșită. Totodată este și una foarte periculoasă pentru toți tinerii care aspiră la performanța în cercetare. Aceștia ajung să creadă, în mod eronat, că nimeni nu le va întinde o mână de ajutor, sau că nu ar exista șansa de a realiza ceva în țara noastră”, a declarat prof. dr. Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen.

Sursa: Facebook OncoGen