Șoferii care trebuie să își repare mașinile pe baza unor polițe emise de City Insurance vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare a Asiguraților, într-un timp mai scurt. Guvernul a aprobat ieri o ordonanță de urgență cu noile condiții. Între timp, în Comisia Economică a Senatului, a început audierea celor implicați sau afectați de falimentul companiei de asigurări.

Ordonanța de urgență prin care se fac modificări importante la modul în care sunt acordate despăgubirile din Fondul de garantare în situația în care o companie intră în faliment a fost introdusă pe agenda suplimentară a ședinței de guvern.

Prin această ordonanță de urgență este majorat plafonul pentru acordarea de despăgubiri de la 450 de mii la 500 de mii de lei pe fiecare poliță în parte, și nu pe fiecare persoană, cum era până acum. O altă schimbare importantă se referă la momentul în care sunt obținute aceste despăgubiri. Nu va mai fi nevoie ca șoferii să aștepte ca instanța să dea o decizie definitivă, ci acest lucru se poate întâmpla mai repede, mai exact la 60 de zile după ce este retrasă această autorizație de către ASF.

Ministrul Finanţelor a adăugat că ordonanţa de urgenţă a guvernului prevede şi modificarea definiţiei plafonului de garantare, astfel încât o persoană care are mai multe poliţe de asigurare să poată fi despăgubit pentru fiecare sumă de asigurare în parte.

“(Ordonanţa prevede, n.r.) modificarea definiţiei plafonului de garantare, cu referirea expresă la nivelul maxim al garantării pentru o creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract, nu pe un creditor de asigurare, astfel cum este reglementat în prezent. Modificarea este necesară pentru a se asigura o protecţie reală a creditorilor de asigurări care au calitatea de contractant în mai multe contracte de asigurare încheiate cu societatea în insolvenţă. Deci practic am adoptat această modificare pentru a ne asigura că nu se întâmplă cum se întâmpla până acum, astfel încât persoana, chiar dacă are mai multe poliţe de asigurare, primeşte suma cu care poate fi despăgubit, ci pentru fiecare sumă de asigurare în parte primeşti despăgubire”, a precizat Dan Vîlceanu.

“Majorarea cuantumului plafonului de garantare, de la 450.000 de lei la 500.000 de lei, pentru o creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asiguratorul aflat în insolvenţă. Deci practic am majorat această despăgubire de la 450.000 de lei la 500.000 de lei pentru fiecare poliţă în parte, şi nu se întâmplă ca până acum, când primeai 450.000 ca persoană, indiferent de câte poliţe aveai”, a menţionat Dan Vîlceanu.

Pentru City Insurance, autorizația a fost retrasă vinerea trecută.

Mai există o ordonanță în lucru în aceste zile. Documentul se referă la prețurile polițelor RCA. Ordonanța a stârnit nemulțumiri. Unii dintre transportatori acuză că va aduce creșteri de cheltuieli pentru șoferii care ajung să facă reparații în service-uri. Această a doua ordonanță nu a fost aprobată ieri.

MS / Foto: caracter informativ