DNA a anunțat ieri că pe rol a fost înregistrat un dosar penal privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-Covid, de la declanșarea pandemiei și până în prezent.

Procurorii precizează doar că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Totodată, DNA mai transmite că în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat, iar această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane.

Trebuie menționat faptul că de negocierea contractelor și a prețurilor pentru vaccinurile anti-Covid s-a ocupat Comisia Europeană. Astfel, dozele sunt achiziționate de către guvern în baza contractelor încheiate de Comisia Europeană, la fel ca în toate statele UE. Totodată, autoritățile europene s-au ocupat de stabilirea cotelor de vaccinuri pentru fiecare stat membru. Premierul Florin Cîțu anunța în vară că România a comandat (nu a cumpărat) 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, în baza unei strategii pe termen lung: “De la început s-a știut că pandemia poate nu trece în primul an și poate e nevoie de doze pe următorii ani”.

România a primit până acum 18,5 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, din care a folosit puțin peste jumătate, fiind vaccinați mai puțin de 5,4 milioane de români. Au fost donate aproape 2,1 milioane de doze și vândute alte peste 2,2 milioane de doze, în timp ce aproape 750 de mii de doze de vaccin au expirat, conform datelor transmise de către autorități la solicitarea HotNews.ro.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății revocat de premierul Florin Cîțu, îl acuză pe șeful guvernului că ar fi decis unilateral cumpărarea de vaccinuri în această primăvară, în ciuda unui memorandum al Ministerului Sănătății care arăta că nu e nevoie de ele.

Voiculescu susține într-o postare pe Facebook că, în urma deciziilor premierului, România a cumpărat doze de vaccin peste necesar și a ajuns să vândă și să doneze mai multe vaccinuri decât orice altă țară din Europa pentru că altfel ar fi expirat.

MS / Foto: caracter informativ