Timișoara este primul mare oraș din țară în care certificatul verde devine obligatoriu, după ce incidența infectărilor cu Covid a ajuns la 3,54 la mia de locuitori. Cluj Napoca este și el la un pas de pragul de trei la mie. Decizia obligativității certificatului verde a fost primită de timișoreni cu reținere, dar și cu speranța că se va reveni la normal cât de curând.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis că Timișoara intră într-un nou scenariu de măsuri de prevenire a răspândirii bolii.

Operatorii economici, cei din industria ospitalității precum și organizatorii de nunți sau botezuri sunt obligați să verifice la intrarea certificatele verzi care atestă schema completă de vaccinare. Decizia luată a împărțit timișorenii în două tabere. Unii o văd necesară, alții cred că e discriminatorie. Spectacolele Teatrului National din Timișoara programate în următoarea perioadă vor fi susținute doar cu jumătate din capacitatea sălii, iar spectatorii trebuie să facă dovada vaccinării.

Cu rata de infectare de 3,54 la mia de locuitori, spitalele nu stau mai bine. La Spitalul Victor Babeș din Timișoara au fost suplimentate 23 de paturi, iar medicii se așteaptă la creșterea numărului de pacienți. În Timiș se ia deja în discuție inclusiv închiderea școlilor din două localități, Bara și Dumbrava, începând de vineri, localități unde rata de infectare a depășit 6 la mia de locuitori.

În Cluj Napoca a avut loc un spectacol de muzică disco desfășurat la sala polivalentă, cu mii de spectatori care nu au purtat masca, așa cum ar fi fost necesar. Asta, deși în municipiu cresc îmbolnăvirile de la o zi la alta, iar restricțiile impuse până acum, după trecerea de 2 la mie, nu par să fi dat rezultate. Conform prefectului, s-au aplicat sancțiuni individuale în seara concertului. Organizatorii susțin că evenimentul s-a desfășurat în conformitate cu normele în vigoare și că s-au vândut doar atâtea bilete cât a permis legea. Accesul la eveniment s-a făcut pe baza dovezii de vaccinare sau a unui test Covid negativ.

MS / Foto: caracter informativ