Schema gândită de Guvern pentru compensarea scumpirilor la energie pe facturile populației prevede că gospodăriile cu consumuri de curent electric cifrate între 30 și 200 KWh lunar vor primi de la stat 18 bani/KWh în fiecare lună, sub formă de reducere a cuantumului de achitat pe factură, în timp ce, la gaze naturale, reducerea acordată va avea formă procentuală, de 25% din fiecare factură lunară, în limita unui consum anual de 1.200 metri cubi, prevede un draft de ordonanță de urgență discutat în primă lectură miercuri de către Executiv.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a precizat că de această viitoare OUG nu vor beneficia consumatorii declarați vulnerabili în condițiile legii adoptate recent de Parlament, care vor primi subvenții în baza respectivei legi.

“Furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount (de 18 bani/KWh – n.r.) în mod diferențiat pe facturi și vor întocmi automat niște borderouri din sistemele informatice, pe care le vor prezenta în declarațiile depuse la ANAF și li se vor scădea direct din declarațiile de la taxe și impozite. Nu dorim ca românul să fie pus pe drumuri, să se ducă după adeverințe ca să demonstreze că are un venit mediu sau un consum mediu. Automat toți cei care sunt încadrați în această plajă de consum, între 30 și 200 KWh pe lună, vor beneficia de această subvenție”, a explicat Popescu, precizând că furnizorii vor fi compensați pentru aceste reduceri acordate consumatorilor pe facturi de la bugetul de stat.

Popescu a mai spus că Executivul are în plan măsuri de compensare a facturilor și pentru IMM-uri.

MS / Foto: caracter informativ