Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat la Europa FM, că sistemul de garanţie-returnare, prin care primim înapoi banii pentru fiecare sticlă şi PET, va fi funcțional până la sfârşitul anului viitor.

“A fost o dezbatere extrem de aprinsă între actorii care vor participa la implementarea acestui sistem, agenții economici, producătorii, retailerii, cei care vor avea obligația să instaleze acele automate, cei care va trebui instaleze punctele de colectare manuală, cei care va trebui să construiască centrele de numărare, de reciclare. Hotărârea de Guvern a plecat din minister, este în avizare și în analiză la Consiliul Concurenței, la Ministerul de Finanțe, la ministerele de resort. Cel târziu la sfârșitul anului următor trebuie puse în funcțiune“, a declarat ministrul.

Practic, de fiecare dată când veți cumpăra, de exemplu, o sticlă de apă sau o doză de bere, veți achita cu 50 de bani mai mult.

Suma reprezintă garanția pentru reciclare. După ce ați golit și ați spălat sticla o veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.

Sursa: europafm.ro / Foto: caracter informativ