România este din nou arătată cu degetul pentru că nu respectă drepturile persoanelor LGBTI. Mai aspru criticați decât românii sunt polonezii și ungurii. Ultima rezoluție adoptată de Parlamentul European cere sancționarea țărilor care nu fac tot posibilul pentru a pune capăt discriminării minorităților sexuale. Căsătoriile și parteneriatele între persoane de același sex ar trebui recunoscute în întreaga Uniune Europeană, potrivit aceleiași rezoluții.

TEODORA ION-ROTARU, director executiv ACCEPT: „Mesajul este unul simplu. Persoanele LGBTI trebuie tratate în condiții de egalitate cu restul populației. Căsătoria gay, parteneriatele civile nu sunt recunoscute de țara noastră și mai grav România nu aplică o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza Coman-Hamilton și Asociația Accept împotriva României”.

Cazul Coman-Hamilton a făcut înconjurul lumii. Astăzi, după mai bine de șapte ani de procese atât în România cât și la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Adrian și Clay nu sunt recunoscuți ca soți de statul român. Între timp, cei doi s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului, iar procesul urmează să se judece. Până atunci, ei locuiesc la New York.

Rezoluția Parlamentului European a primit doar sprijinul parlamentarilor USR PLUS (6 membri). Restul parlamentarilor români (26) s-au împotrivit.

GHEORGHE FALCĂ, europarlamentar: „Eu nu sunt de acord cu sancțiunea statului român, mai ales că ne egala, în relația cu grupurile LGBTI, cu Ungaria și Polonia. În România nu există legislație antiLGBTI”.

Documentul referitor la drepturile persoanelor LGBTI în Uniunea Europeană a fost adoptat cu 387 voturi pentru, 161 împotrivă și 123 abțineri.

MS / Foto: caracter informativ