Naşterea Maicii Domnului, cunoscută ca “Sfânta Maria Mică”, marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. De asemenea, sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

Numele Maria este unul dintre cele mai îndrăgite și folosite nume de origine biblică. Este numele celei care l-a adus pe lume pe Iisus, fiul lui Dumnezeu și a rămas în amintirea tuturor drept un simbol al purității. De Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 de femei ce poartă numele de Mariana și peste 50.000 de femei ce poartă numele de Marinela. Însă de Sfânta Maria îți mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de: Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Marioara, Marusia, Ana-Maria, Mimi, Marinel.

În ziua de Sfânta Marie Mică nu ai voie să muncești sau să faci focul.

Totodată, în această zi de sărbătoare, nu se spală rufe, nu se calcă și nu se face curățenie în casă. Se spune că dacă faci aceste lucruri în ziua de Sfânta Marie Mică atragi răul asupra ta.
În traditie se mai spune că, de Sfânta Marie Mică, nu ai voie să aprinzi focul și nici să mănânci gătit. Potrivit obiceiurilor populare, cei care mănâncă gătit atrag asupra lor boli care ”îi pocesc”.

Sfânta Marie Mică este o zi în care nu ai voie să prestezi munci agricole. Se spune că dacă vei lucra pământul în această zi, recoletele vor fi blestemate iar vitele se vor îmbolnăvi.

Fetele nu au voie să-și taie părul și să-l arunce la gunoi, în această zi. Tradiția spune că cele care au făcut acest lucru au rămas nemăritate.

Este interzis scăldatul în ape curgătoare.

O altă tradiție de Sfânta Marie Mică este aceea că nu este bine să mergi înapoi. Se spune că astfel poți atrage tristețea Maicii Domnului.

De asemenea, nu este voie să stingi candela pe care o aprinzi în dreptul icoanei cu Maica Domnului. Conform tradiției, dimineața se aprinde o candelă iar aceasta trebuie lăsată să ardă toată, fără să fie stinsă.

De Sfânta Marie Mică, se spune că plantele își pierd puterile tămăduitoare și nu mai sunt bune pentru leac. Așadar, în această zi nu se tratează boli cu plante. În același timp, nu este interzis să bei un ceai.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, să-şi găsească perechea potrivită.

În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi.

Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioarei Maria.