Atunci când folosesc rețeaua de drumuri din afara localităților, fie că vorbim despre drumuri naționale, europene sau autostrăzi, șoferii trebuie să plătească o taxă de utilizare a acestora, numită rovinietă. Apoi, mai există și o taxă ce trebuie plătită pentru utilizarea podurilor, tunelurilor sau trecătorilor montane, numită, în mod frecvent, taxă de pod. Rovinieta, spre deosebire de taxa de pod, nu poate fi plătită și după efectuarea unei călătorii, ci trebuie plătită de șoferi, pentru a nu risca amenzi, înainte de a se așterne la drum.

Șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri din țara noastră, indiferent dacă au mașini înmatriculate în România sau în alte state, trebuie să plătească, pe de-o parte, rovinietă, adică o taxă de drum, iar pe de alta, atunci când trec pe anumite poduri, prin anumite tuneluri sau trecători montane, o taxă numită, în mod curent, taxă de pod.

Când vine vorba despre plata celor două taxe, șoferii trebuie să știe că pot plăti taxa de pod și după efectuarea trecerii, în timp ce, pentru a nu risca amendarea, rovinieta trebuie plătită înainte de a circula în afara localității de domiciliu.

De principiu, după cum stabilește legislația în vigoare, șoferii trebuie să plătească taxa de pod (numită, în mod oficial, tarif de trecere) înainte de utilizarea podului pentru care trebuie plătită. Totuși, prin excepție de la această regulă, “tariful de trecere poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea”.

Aceste reguli sunt stabilite de OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Plata rovinietei, în schimb, trebuie făcută înainte ca mașina să fie condusă pe drumurile publice din afara orașelor, altfel apare riscul amendării.

“Perioada de valabilitate a rovinietei începe de la ora 00:00 a zilei solicitate de utilizator și expiră la ora 24:00 a ultimei zile a duratei pentru care a fost achitat tariful de utilizare”, apare, mai exact, în OG nr. 15/2002.

Pe de altă parte, dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informațiilor privind achitarea ei în baza de date a autorităților și expiră la sfârșitul ultimei zile a duratei pentru care a fost achitată.

Asta înseamnă că, dacă nu plătesc rovinieta, cel mai târziu, înainte de a ieși din localitatea de domiciliu, șoferii circulă fără rovinietă valabilă, iar acest lucru reprezintă, potrivit legislației, “contravenție continuă și se sancționează cu amendă”.

Amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei).

În cazul în care, din varii motive, șoferii circulă mai mult timp fără să aibă rovinietă valabilă, până află de această încălcare a legii, ei nu pot fi amendați decât o dată.

Verificarea valabilității rovinietei poate fi făcută accesând secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.

Autoritățile folosesc, pentru a-i depista pe cei ce merg cu mașina fără ca pentru aceasta să se fi plătit rovinietă, peste 100 de camere fixe de control, dar și unele mobile.

MS / Foto: caracter informativ