1,5 milioane de sticle de suc sunt retrase din mai multe hypermarketuri şi vor fi distruse, a anunţat Autoritatea Sanitar Veterinară. Este vorba despre două sortimente, consumate în general de copii, care ar fi contaminate cu oxid de etilenă, o substanţă periculoasă, cancerigenă, interzisă în Uniunea Europeană. Deşi cantitatea este extrem de mică şi nici măcar nu poate fi detectată de aparate, autorităţile au decis să elimine orice risc.

Vizate sunt patru lanţuri de hypermarketuri, cu magazine în toată ţara.

Probleme sunt la 13 loturi de suc Figo de 300 de ml, cu aromă de portocale şi mandarine, care expiră în iunie şi iulie, anul viitor, şi cinci loturi de suc cu multivitamine.

Sunt retrase şi două sortimente de suc Fruit&Friends, la 2 litri: patru loturi cu aromă de portocale şi încă patru cu portocale, mere şi piersici, care expiră în martie şi aprilie, anul viitor.

Mihai Ponea, ANSVSA: „Este vorba de o depăşire de oxid de etilenă în aditivul introdus în extractul de fructe, care la rândul său a fost introdus în aceste sucuri. În urma analizelor efectuate pe aceste tipuri de sucuri, nu a fost identificat acest oxid de etilenă, dar pe principiul precauţiei s-a dispus retragerea de pe piaţă, mai ales că sunt sucuri care sunt consumate în general de copii”.

Oxidul de etilenă este cancerigen şi este interzis în toată Uniunea Europeană. Nu a fost identificat în sucurile vizate, pentru că este sub limita detectată de echipamente, însă un aditiv pe care aceste băuturi îl conţin este contaminat cu oxid de etilenă. Este vorba despre guma de caruba, E410. Din acelaşi motiv au fost retrase din magazine, în ultimele săptămâni, mai multe sortimente de îngheţată.

Dacă aţi cumpărat deja băuturi din aceste loturi nu le consumaţi. Le puteţi duce la magazin şi veţi primi banii înapoi.

Sursa: protv.ro / Foto: caracter info