Crește numărul cazurilor de infectare cu tulpina Delta de la o săptămână la alta, dar încă putem ține situația sub control. Iar campania de vaccinare încă stagnează. Avem deja peste 300 de cazuri, cu 50 la sută mai mult decât acum o săptămână, iar numărul ar putea fi mult mai mare, spun autoritățile, din cauza transmisibilității crescute. Deocamdată, singura variantă luată acum în calcul este vaccinarea și apelul la responsabilitate al populației, nu alte restricții.

Relaxarea din ultima perioadă, concediile și ignorarea măsurilor de prevenție, alături de rata de vaccinarea scăzută ne îndreaptă cu pași repezi spre o explozie a numărului de infectări cu varianta Delta, spun autoritățile.

Numărul real de cazuri ar putea fi mai mare însă. Dacă rata de infectare va crește zonal, așa cum s-a mai întâmplat, peste 2 la mie, acolo ar putea fi luate măsuri.

Premierul spune că e nevoie de noi măsuri de sprijin ale campaniei de vaccinare, nu noi restricții.

Discuții la nivel european despre administrarea celei de a treia doze de vaccin există, iar țara noastră va lua o decizie în această direcție doar după ce va fi aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului. Stocuri există și prioritari vor fi vârstnicii.

Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că în coaliţie au fost discuţii despre demararea unui proiect pilot prin care persoanele care se vaccinează să primească un voucher în valoare de 100 lei. De asemenea, va exista şi o loterie care e posibil să funcţioneze după modelul ANAF cu bonurile fiscale.

MS / Foto: caracter informativ