Prezența la clasă, masca obligatorie, teste periodice – acestea sunt condițiile în care încep noul an școlar elevii din două landuri germane, Schleswig-Holstein și Mecklenburg-Pomerania Inferioară, care au revenit de luni la ore. Ei vor fi urmați, joi, de elevii din Hamburg, iar de lunea următoare, 9 august, de elevii din Berlin și Brandenburg. Ei dau, astfel, tonul pregătirilor pentru începerea școlii în Europa, în contextul continuării campaniilor de vaccinare, dar și al așteptărilor privind un al patrulea val Covid-19.

Potrivit TheLocal.de, în toate cele trei landuri școala începe cu prezență fizică. În Hamburg, aceasta nu va fi obligatorie, pentru început – elevii care prezintă riscuri de sănătate sau nu vor să se testeze pentru Covid-19 pot să învețe de acasă.

Purtatul măștii va fi de asemenea obligatoriu, cu unele diferențe:

– În Hamburg, măștile vor fi obligatorii în interiorul clădirilor
– În Schleswig-Holstein, măștile vor fi obligatorii, în interior, pentru cel puțin 3 săptămâni
– În Mecklenburg-Pomerania Inferioară, obligația elevilor de a purta masca în clasă va dura cel puțin două săptămâni.

Potrivit TheLocal.de, autoritățile din Schleswig-Holstein doresc să faciliteze vaccinarea tuturor elevilor cu vârste de peste 12 ani ai căror familii vor să o facă, chiar dacă recomandarea autorităților medicale este să se vaccineze în principal copiii care au probleme medicale. Fapt pentru care, din 19 august, elevii și angajații școlilor vor putea să se vaccineze în centre ce vor fi stabilite în 250 de școli.

În Mecklenburg-Pomerania Inferioară, autoritățile doresc să trimită echipe mobile de vaccinare pentru elevii de peste 16 ani începând cu a doua săptămână de școală.
Hamburg nu dorește să ofere oportunități de vaccinare în școală.
Pe de altă parte, rețeaua publică de radiodifuziune NDR notează că planurile au stârnit dispute în rândul organizațiilor de administratori școlari și profesori și în cele de părinți, care au criticat planurile, fiecare din propriile motive:

Reprezentanții managerilor școlari se tem că se vor trezi la mijloc între trei tabere – susținătorii vaccinării, scepticii, respectiv cea a celor care se opun vaccinării. O asociație a părinților spune că vaccinarea nu trebuie să aibă loc în timpul școlii, deoarece ar produce prea multe conflicte, fiind mai oportună o eventuală ofertă de vaccinare după ore sau la sfârșitul săptămânii, iar o altă reprezentantă a părinților este citată spunând că e prea puțin timp de gândire pentru o decizie importantă privindu-i pe copii.

În Schleswig-Holstein și Hamburg, toți elevii și profesorii care nu au trecut prin boală sau nu sunt vaccinați trebuie să se testeze de două ori pe săptămână. În Mecklenburg-Pomerania Inferioară, obligația este valabilă pentru toți elevii și pentru profesorii nevaccinați, potrivit The Local.

Măsuri similare pregătite pentru Berlin
Toți elevii se vor întoarce în clase, din 9 august, și la Berlin, oraș cu 330.000 de elevi, toți urmând să înceapă școala cu masca pe față, cel puțin în primele 3 săptămâni, potrivit Berlin Spectator. Tot în primele trei săptămâni, toți elevii vor fi testați pentru Covid-19 de trei ori pe săptămână, însemnând că se vor face săptămânal aproximativ 1 milion de teste doar în școli. Autoritățile au astfel în vedere faptul că este o perioadă de revenire din călătorii de vacanță pentru foarte mulți locuitori ai orașului.

În Brandenburg, obligativitatea măștii în clasă e prevăzută pentru cel puțin 2 săptămâni, iar elevii trebuie să facă teste de două ori pe săptămână.

Sursa: edupedu.ro / Foto: caracter informativ