De la 1 august, accesul va fi permis, în anumite spații, doar celor care s-au vaccinat și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare. Deși poate stârni multe discuții privind discriminarea celor nevaccinați din diferite motive, măsura nu este nouă, la nivelul Uniunii Europene fiind anunțate de câteva săptămâni decizii asemănătoare în Grecia, Franța sau Spania. În plus, această regulă va putea fi folosită și de organizatorii anumitor evenimente dacă vor dori să funcționeze la capacitate maximă.

HG 795/2021, publicată joi în Monitorul Oficial, stabilește că o serie de afaceri vor fi deschise și că unele evenimente pot fi organizate la capacitate maximă doar pentru cei vaccinați, începând cu data de 1 august 2021.

Mai exact, activitatea din baruri, cluburi, discoteci, săli de joc va fi permisă, în intervalul 05:00-02:00, doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2. Aceste firme vor putea funcționa în limita a 70% din capacitatea maximă a spațiului dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori sau la capacitate maximă dacă incidența este sub sau egală cu 2‰.

Pentru că este vară, iar sezonul nunților și botezurilor este în toi, de la începutul lui august, acest tip de evenimente vor putea fi organizate la interior, la capacitate maximă, doar pentru cei care au fost vaccinați și pentru care au trecut 10 zile de la ultima doză.

Aceeași regulă se aplică și meselor festive, indiferent că sunt organizate în interior sau în exterior.

De asemenea, competițiile sportive, în spații închise sau deschise, vor putea avea loc la capacitate maximă a spațiului dacă toți participanții fac dovada vaccinării pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei.

La fel este situația și în cazul evenimentelor culturale în aer liber. Și cursurile de instruire și conferințele vor putea avea loc la capacitate maximă dacă toți cei prezenți sunt vaccinați.

Organizarea evenimentelor menționate anterior este permisă și pentru cei care au trecut prin boală sau prezintă un test negativ pentru depistarea COVID-19, însă numărul de participanți este mai restrâns decât în situația în care toți cei prezenți sunt vaccinați.

În cazul în care nu verifică adeverințele de vaccinare ale clienților la intrare, firmele care se supun acestor noi măsuri riscă amendarea cu până la 10.000 lei. Autoritățile au subliniat că firmele sunt obligate să facă aceste verificări la intrare și că cetățenii vigilenți ar trebui să raporteze neregulile.

MS / Foto: caracter informativ