Urșii din România vor fi numărați cu ajutorul probelor ADN. Recensământul, finanțat cu bani europeni, va începe anul viitor. La final va rezulta o harta a zonelor în care trăiesc urșii, dar și a celor în care există interacțiune cu oamenii. Ministrul Mediului spune că metodă este o premieră ştiintifică, pentru că nu a fost aplicată niciodată pe o populație atât de mare de urși, așa cum este cea a României.

Pentru a ști mai exact în ce zone sunt concentrate populațiile de urs, dar și localitățile amenințate de prezența sălbăticiunilor, autoritățile vor să numere exemplarele cu ajutorul amprentelor genetice. Proiectul va costă 11 milioane de euro.

Vor participa specialiști de la Romsilva și gestionari ai fondurilor de vânătoare, care vor folosi inclusiv câini de urmă. Aceștia nu vor alerga prin păduri după urși, ci vor preleva și vor analiza anumite probe.

ADN-ul și localizarea vor fi introduse într-o bază de date, iar în final Ministerul Mediului va avea o hartă a zonelor în care trăiesc urșii. Programul semnalează inclusiv dacă un ADN a fost introdus de două ori în sistem.

Ultimul recensământ, din 2016, arată că în România trăiesc între 6 500 și 7 mii de urși.

În satele amenințate de urși vor fi montate, pe bani europeni, 1.140 de garduri electrice și camere de supraveghere și va fi construit un parc în care animalele sălbatice vor putea fi studiate de biologi.

Între timp, ordonanța de urgență care stabilește regulile pentru intervenții în cazul urșilor agresivi a ajuns la Senat. Iar parlamentarii din comisia de resort trebuie să finalizeze raportul până pe 2 septembrie.

MS / Foto: caracter informativ