Conform comunicatului recent de pe site-ul AFM, suplimentarea a venit ca urmare a faptului că bugetele alocate persoanelor fizice în cadrul Programului Rabla Clasic şi Rabla Plus au fost epuizate, conform „Ziarului Financiar”.

Banii alocați iniţial pentru persoanele fizice, în valoare de 200 milioane de lei, au fost rezervați integral la aproximativ două luni de la lansarea programului, demonstrând interesul cetăţenilor faţă de autovehiculele electrice, mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Amintim, programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, lansate anul acesta pe 26 aprilie 2021, s-au bucurat de un interes neaşteptat, confirmat de epuizarea într-un timp foarte scurt a bugetelor alocate persoanelor fizice, chiar dacă acestea au fost mai mari decât în anii precedenţi. Astfel, cele 375 de milioane de lei, bugetul alocat Programului Rabla Clasic, respectiv cele 260 de milioane de lei, bugetul alocat Programului Rabla Plus, pe care le-au avut la dispoziţie persoanele fizice, au fost utilizate integral.

În scopul de a veni în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze autovehicule noi, mai puţin poluante, Administraţia Fondului pentru Mediu va suplimenta valorile destinate înscrierilor persoanelor fizice şi bugetele totale, după cum urmează:

Varianta Rabla Clasic a programului pune la dispoziţie suma de 5 milioane de lei pentru noi înscrieri, începând din 26 iulie 2021, desfăşurând în paralel demersuri pentru suplimentarea bugetului total al programului cu suma de 200 de milioane de lei, care va putea fi utilizată la începutul lunii septembrie 2021.

De asemenea, la programul Rabla Plus, bugetul alocat persoanelor fizice se suplimentează cu 20 de milioane de lei, începând cu 26 iulie 2021. De asemenea, bugetul total al programului va fi majorat cu 200 de milioane de lei în data de 21 august 2021.

Cei care casează o maşină mai veche de 8 ani beneficiază în cadrul Programului Rabla Clasic de o primă de 7.500 lei la achiziţionarea unei maşini noi. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.500 de lei, dacă emisiile generate de noul autovehicul sunt reduse, iar în cazul în care motorul este unul hibrid, se adaugă un ecobonus în valoare de 3.000 de lei.

Aceste bonificaţii se pot cumula, astfel că prin Programul Rabla Clasic, reducerea maximă poate ajunge la 12.000 de lei.

În fine, în cadrul Programului Rabla Plus, la achiziţionarea un autoturism 100% electric, beneficiarul primeşte un ecotichet de 45.000 de lei (~10.000 euro), la care se poate adăuga şi prima de casare, în valoare de 7.500 lei pentru casarea maşinii mai vechi de 8 ani. Dacă achiziţionează un autovehicul electric hibrid plug-in, proprietarul poate primi maximum 27.500 lei, în cazul în care predă spre casare un autovehicul uzat.

MS / Foto: caracter informativ