Italia interzice accesul navelor de croazieră în Veneția, după ani de lobby ale activiștilor și totul pentru a proteja mediul și patrimoniul orașului. Interdicția va intra în vigoare de la 1 august și acoperă toate navele care cântăresc mai mult de 25.000 de tone. Nu se va mai putea intra pe Canalul Giudecca care duce pe lângă Piazza San Marco, cel mai faimos reper al orașului.

Guvernul italian a decis, în cele din urmă, oficializarea deciziei după ce UNESCO a amenințat că va pune țara pe o listă neagră pentru că permite navelor de croazieră să intre pe canalele orașului. Un decret oficial a fost anunțat de ministrul culturii din Italia, Dario Franceschini. Noua legislație prevede compensații pentru firmele și lucrătorii implicați, a declarat Ministerului Culturii.

Pragul de 25.000 de tone va însemna că doar feriboturile mici și navele de marfă pot utiliza Giudecca, cu excepția tuturor navelor de croazieră care cântăresc de obicei de cel puțin patru ori mai mult și pot ajunge la mai mult de 200.000 de tone. Locuitorii Veneției au protestat luna trecută, când Orchestra MSC a navigat prin lagună în drum spre Croația și Grecia.

Guvernul italian a aprobat un decret în aprilie pentru a construi un terminal în afara lagunei, unde navele de pasageri de peste 40.000 de tone pot acosta. Cererea de oferte pentru construirea terminalului a fost publicată pe 29 iunie. Între timp, navelor mari li s-a spus să acosteze la portul industrial Marghera, dar această soluție intermediară nu este încă pregătită, deoarece Marghera nu are un punct de andocare adecvat.

MS / Foto: caracter informativ