Comisia Europeană a pus gând rău centralelor de apartament și mașinilor poluante! Și vrea ca folosirea acestora să fie taxată în toate țările Uniunii Europene, astfel ca utilizatorii să renunțe la echipamentele vechi pentru unele mai prietenoase cu mediul. Ambiția Comisiei Europene este ca până în 2030 nivelul poluării să se reducă la jumătate.

Planul Comisiei Europeană a fost primit cu răceală în unele dintre țările membre ale Uniunii Europene. Franța, care are o puternică industrie auto, nu e de acord cu soluțiile radicale propuse de Bruxelles pentru eliminarea poluării.

Alte țări, precum Polonia sau România, au industrii care se bazează în continuarea pe gaz și cărbune, astfel că planul Comisiei le-ar putea cauza probleme economice.

Executivul de la Bruxelles a încercat să îndulcească pilula amară prin anunțarea înființării unui fond social climatic destinat sprijinirii celor care vor fi afectați de tranziția ecologică. Revoluția climatică a Comisiei este deocamdată în stadiul de propunere, urmând să intre în procesul colegislativ, în care forma finală a textului va fi negociată cu Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene.

Sectorul auto şi companiile aeriene protestează faţă de planul climatic propus de Comisia Europeană
Propunerea Comisiei Europene de interzicere a comercializării autoturismelor noi diesel şi pe benzină începând din anul 2035 nu este o soluţie raţională, a estimat miercuri Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), în timp ce Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA) consideră că noile taxe pe care executivul comunitar doreşte să le impună acestui sector sunt contraproductive pentru sustenabilitatea sa, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Planurile Comisiei Europene în ceea ce privește tranziția verde au fost schimbate, fiind propuse miercuri ținte și mai dure decât până acum. De exemplu, vrea ca 40% din energie să fie produsă din surse regenerabile până în 2030. Ținta de până acum era de 32%.

Pentru România nu este o veste tocmai bună, având în vedere că și vechiul obiectiv era greu de atins, motiv pentru care își asuma o țintă de doar 30,7% până în 2030. Acum va fi obligată să revizuiască mult în sus această cifră. Noile ambiții ale Comisiei Europene se vor resimți puternic și la nivelul buzunarelor fiecărui cetățean, în condițiile în care sunt plănuite taxe pe produse energetice care nu sunt verzi. Altfel spus, produse precum centralele de apartament vor fi taxate.

MS / Foto: caracter informativ