Majoritatea țărilor europene au vaccinat între 60 și 90% din populația adultă cel puțin cu prima doză, în timp ce România rămâne la mare distanță, cu doar 30% din adulți vaccinați, potrivit datelor la zi centralizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Până în prezent, peste 236 de milioane de europeni au fost vaccinați cel puțin cu prima doză, reprezentând 63,8% din populația adultă din Europa. Peste 163 de milioane sunt vaccinați cu schema completă, adică 44% din populația adultă a Europei.

România se află mult sub nivelul de imunizare din Europa. Doar Bulgaria are o campanie de vaccinare mai slabă decât a României. Majoritatea țărilor europene se apropie de ținta de vaccinare a 70% din populație, iar România nu a ajuns nici măcar la jumătatea acestui drum.

Raportat la schema completă de vaccinare, cele mai multe țări europene au ajuns la 45-80%, în timp ce România abia a vaccinat 29% din populația adultă.

Pentru a impulsiona și mai mult vaccinarea, unele țări, precum Grecia și Franța au decis ca vaccinarea personalului medical să fie obligatorie.

În România, autoritățile au anunțat că personalul medical nevaccinat va trebui să se testeze perioadic anti-COVID pe cheltuiala proprie. Potrivit metolodogiei aprobate de INSP, această obligație este valabilă în localitățile în care rata de infectare este peste 1,5 la mie și în unitățile sanitare care tratează pacienți infectați cu tulpina Delta a coronavirusului.

MS / Foto: caracter informativ