Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat că, în oraşele mari, de trei ori mai multe persoane au trecut prin boală, fără a fi raportate în mod oficial şi că imunitatea cumulată, la nivel naţional, este de 40-50 la sută. Gheorghiţă a mai precizat şi că în spatele unui singur caz pozitiv au fost, probabil, până la cinci alte persoane infectate.

”Este un studiu publicat, efectuat pe 943 de persoane, din urbanul mare, urban mic, este inclus şi municipiul Bucureşti şi s-a încercat determinarea anticorpilor care apar după vaccinare şi anticorpii care apar la trecerea prin boală. Ceea ce s-a observat este că în urbanul mare, de trei ori mai multe persoane au fost depistate ca fiind trecute prin infecţia naturală cu SARS CoV-2 decât erau raportate în mod oficial, spre deosebire de urbanul mic unde erau de nouă ori mai multe persoane care aveau istoric de trecere prin boală necunoscut conform anticorpilor, comparativ cu cât se cunoştea în mod oficial”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a explicat că cei care au trecut prin boală au, în medie, timp de şase luni anticorpi protectori.

Medicul a precizat că 35 la sută dintre cei care au avut boala s-au şi vaccinat.

Valeriu Gheorghiţă a mai declarat, de asemenea, că imunitatea colectivă în România este de 40 – 50 la sută.

”Credem că undeva imunitatea cumulată, la nivel naţional este undeva între 40 – 50 la sută. Aceasta este o evaluare grosieră. Situaţia epidemiologică bună de la acest moment poate să explice de ce situaţia epidemiologică este similară în toate judeţele, chiar dacă rata de acoperire vaccinală este diferită şi ne uităm ce se întâmplă în partea de nord – est, comparativ cu partea de vest a ţării şi municipiul Bucureşti unde avem cea mai mare rată de acoperire vaccinală. Practic trecerea prin boală în primele luni îţi oferă un nivel destul de bun de protecţie faţă de tulpina cu care te-ai infectat. problema importantă este că în acest moment, varianta Delta pe lângă faptul că are o transmisibilitate foarte crescută, de două ori mai mare faţă de tulpina paternală şi cu 60 la sută mai mare faţă de tulpina britanică care acum este dominantă la nivel european, are şi această capacitate de a scăpa de protecţia oferită de anticorpi care se obţin prin boala naturală, cât şi anticorpii care se obţin după vaccinare”, a mai declarat Gheorghiţă.

MS / Foto: caracter informativ