Reamintim că în 7 iulie, la ora 1:02, pe platforma combinatului chimic Azomureș, în cadrul instalației Amoniac 3, a avut loc un incident tehnic, mai exact o explozie urmată de incendiu în zona coloanei de sinteză a amoniacului. Cauza incidentului: fisurarea unei conducte prin care se transportă gaz de sinteză la presiune foarte mare (hidrogen si oxid de carbon). Instalația amoniac 3, în luna iunie a.c. a fost în revizie tehnică şi era în procedură de pornire.

Conform APM Mureş, nu s-ar fi înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac. Totodată, echipa de investigare a Azomureș, împreună cu autoritățile IGSU București, ISU Mureș, Garda de Mediu Mureș, APM Mureș, IPJ Mureș și ITM Mureș, confirmă că evenimentul a fost generat de cedarea unei porțiunii de sub sudura unei conducte. Conducta la care a apărut avaria face parte dintr-un sistem de conducte autorizat ISCIR pentru funcționare în data de 30.07.2013, având ultima verificare tehnică în utilizare în data de 16.01.2019, și scadența următoarei inspecții tehnice în utilizare fiind în data de 06.01.2022. Sudura a fost verificată cu raze X în anul 2020, iar rezultatul a fost conform. Motivul cedării conductei va fi următoarea etapă a investigației și necesită o analiză realizată de către experți independenți. Rezultatele finale sunt așteptate în următoarele săptămâni.

Până la furnizarea de noi informații care sperăm să clarifice situația, publicăm imagini video cu locul în care a avut explozia, primite de la un cititor.

MS / Foto: colaj