Din 2 august, va fi emisă cartea electronică de identitate. Va funcționa ca un document unic, ca o cheie de acces la toate platformele digitale ale statului.

Oricine poate solicita o carte de identitate electronică, înainte de a îi expira cea pe care o are acum. Poate face asta numai la direcția de evidența populației de care aparține, nu oriunde. Dar nu imediat. În primele 4-5 luni sistemul va fi testat, apoi, cam un an și jumătate va fi implementat. În această perioadă, dacă la secția la care ești arondat nu există infrastructura pentru noua carte, vei primi tot una clasică. Mai e un element important, dacă nu vrei, nu îți faci carte de identitate electronică. Dar, dacă vrei să călătorești doar cu buletinul, ca până acum, nu va fi valabilă decât cea electronică.

Dacă la evidența populației nu se emit cărți de identitate electronice, ai timp până la 1 august 2031 să faci schimbarea. Și dacă nici până atunci nu îți schimbi cartea de identitate, vei putea călători cu pașaportul.

Cum va arăta cartea de identitate electronică?

Știm doar dimensiunea. Va fi cât un card bancar sau permis de conducere. Probabil materialul va fi puțin mai gros, pentru că trebuie să aibă și cipul de identificare. Placheta, să îi spunem blancul, va fi făcut la Imprimeria Statului, personalizarea la Serviciul Național de Pașapoarte, iar actualizarea datelor se va realiza la evidența persoanelor.

Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, spune că media solicitărilor de cărți de identitate acum este de circa 10.000 pe zi, iar la acest volum există fără probleme capacitate de producție pentru cărțile de identitate.

Sursa: alephnews.ro