România menține deocamdată schema clasică de vaccinare împotriva noului coronavirus. Datele despre siguranța combinării serurilor sunt încă insuficiente, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare. Autoritățile rămân în alertă și din cauza tulpinii Delta. Și fac apel inclusiv la cei vaccinați să poarte masca de protecție.

România nu va schimba schema de vaccinare, prin combinarea serurilor anticovid așa cum fac deja alte țări, în cazul celor care au primit o doză de la AstraZeneca, a anunțat șeful Campaniei naționale de vaccinare.

Autoritățile sunt prudente, mai ales că tulpina Delta a SARS-CoV- 2 devine din ce în ce mai răspândită în Europa.

Cei care au trecut prin schema completă de vaccinare sunt mai bine protejați în fața unor forme simptomatice, precum și în fața riscului de spitalizare. Însă cei nevaccinați sunt mult mai expuși.

Alpha, Beta, Delta, Gamma, Epsilon și acum Lambda. Cea mai recentă variantă a virusului SARS-CoV-2 evidențiată de Organizația Mondială a Sănătății, denumită Lambda, a fost descoperită în cel puțin 27 de țări diferite.

Este răspândită în special în America de Sud, după ce a apărut pentru prima dată în Peru, în luna august a anului trecut, dar este identificată în tot mai multe cazuri înregistrate în aceste țări latino-americane.

A ajuns și în Europa, continent care în prezent se luptă cu ascensiunea variantei Delta a coronaviruslui, dar încă nu sunt studii pentru varianta Lambda în Europa și nu se știe în ce măsură reprezintă un motiv de îngrijorare.

În ciuda acestor semnale de alarmă, ritmul vaccinării în țară a încetinit. Cele mai multe centre vaccinează sub 25% din capacitate, iar 117 și-au sistat activitatea. În schimb, echipe mobile de vaccinare se deplasează în mediul rural. Puțin peste un sfert din populația eligibilă a României s-a vaccinat până acum. Pe primele locuri sunt București, Cluj și Sibiu.

MS / Foto: caracter informativ