Cei care vor să cumpere locuințe mai scumpe ar putea plăti taxe ceva mai mici decât în prezent. Regulile pentru TVA de 5 la sută s-ar putea schimba. Mai mulți parlamentari vor să extindă parțial această cotă și pentru casele și apartamentele de peste 450 de mii de lei.

Potrivit propunerii legislative, în cazul locuințelor mai scumpe, cumpărătorii ar urma să plătească TVA de 5 la sută până la pragul de 450 de mii de lei. Și 19 la sută pentru diferența care trece de această limită.

Dezvoltatorii imobiliari spun că unii cumpărători care căutau apartamente de 3 camere, cu prețuri peste plafonul actual, au preferat să își amâne achiziția. Și speră că, de anul viitor, va intra în vigoare majorarea la 140 de mii de euro a plafonului până la care se percepe cota redusă de TVA. Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul acestui an, dar, în ultimul moment, Guvernul a amânat aplicarea ei.

Un calcul aproximativ arată că, pentru un apartament de 100 de mii de euro, TVA este acum 19.000 de euro. După formula propusă, pentru aproximativ 90 de mii de euro, taxa ar fi de 5%, adică 4.500 de euro. Iar pentru diferența de 10.000 de euro s-ar aplica TVA de 19%, mai exact încă 1.900 de euro. În total, 6400 de euro.

Măsura reprezintă o facilitate pentru cumpărători și un impuls pentru piața imobiliară rezidențială, în special în contextul economic dominat de incertitudine. Pe de altă parte, însă, extinderea facilității va diminua încasările la bugetul de stat, aspect dificil de gestionat în prezent și în perioada următoare.

Ca să între în vigoare, măsura trebuie aprobată de Parlament, după vacanța parlamentară, și promulgată de președinte.

MS / Foto: caracter informativ