Legea care permite mamelor să alăpteze în orice spațiu public a intrat de ieri în vigoare. Cei care nu le vor permite mamelor să își hrănească bebelușii vor fi sancționați. Amenzile ajung până la 2.000 de lei. Mamele își vor putea alăpta copii de cel mult 2 ani în orice spațiu public. Alăptarea nu va mai fi condiționată de existența camerelor speciale “mama și copilul”.

Astfel, evacuarea din spaţiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei femei care alăptează sau orice alt mod de a interzice alăptatul în public devin fapte sancţionabile cu amendă de la 100 la 2.000 de lei, potrivit legii.

Contravenţiile de lege se sancţionează după cum urmează:

  • cu amendă de la 100 lei la 500 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană fizică;
  • cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

„Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacţiile discriminatorii ale unora”, spunea, la momentul adoptării, senatorul PNL Alina Gorghiu.

Ea preciza că, până în prezent, legislaţia în vigoare nu sancţiona o astfel de practică discriminatorie, care încalcă nu numai dreptul copilului la hrană, ci şi la sănătate.

Rata alăptării exclusive în România este de doar 12.6%. Specialiștii spun că, dacă femeile ar fi informate corect, 90% dintre mame ar putea să alăpteze.

MS / Foto: caracter informativ