UPDATE: Ministrul mediului, Tanczos Barna: „Azi s-a întâmplat o nouă tragedie. Un bărbat în vârstă de 65 de ani a fost atacat de un urs la 100 de metri de casa sa din localitatea Tulgheş, judeţul Harghita. Am contactat familia bărbatului şi mi-au povestit că acest atac de urs l-ar fi putut costa viaţa pe bărbat, dacă fiul său nu se grăbea să-l ajute, nu-şi lua puşca, şi nu trăgea câteva focuri de avertizare în aer ca să sperie animalul prin zgomotul puternic. Bărbatul se afla în stare critică, un echipaj de urgenţă s-a deplasat la faţa locului, cerând ulterior intervenţia unui elicopter să îl ducă pe bărbat la spital cât mai repede posibil, astfel încât acesta să beneficieze de îngrijiri de urgenţă.

Este a cincea oară în ultimele trei săptămâni când oameni au fost spitalizaţi într-o stare critică în urma unor atacuri ale urşilor. Responsabilitatea este a noastră: facem tot posibilul să creăm calea legală pentru intervenţia imediată. Proiectul de act normativ este gata, şi intră luni pe circuitul de avizare interministeriala. Sunt convins că viaţa umană va fi o prioritate pentru toate partidele politice şi că vom lua, împreună, cea mai bună decizie pentru a proteja oamenii”.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Un bărbat a fost sfâşiat de o ursoaică, sâmbătă dimineaţă, în judeţul Harghita. Bărbatul ieşise la cules de ciuperci şi a fost atacat. Omul tocmai îi reclamase primarului că un urs tot apare în jurul casei. Rănile sunt foarte grave şi un elicopter a transportat de urgență victima la Târgu Mureş.

Un echipaj de salvare din comuna Corbu şi unul de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Borsec i-au acordat primele îngrijiri medicale.

Bărbatul are plăgi multiple la cap, brațe, coapse, abdomen.

Atacul a fost rapid.

Fiul victimei a fost cel care a reuşit să îndepărteze ursul.

A fost nevoie de un elicopter pentru a duce bărbatul rănit la Târgu Mureș, la Spitalul de urgență.

Localnicii din zonă sunt revoltați. Toţi oamenii din judeţul Harghita cer autorităților să intervină urgent și să îi apere de urșii tot mai agresivi.

Farkas Mihaly, pădurar şi vânător: “Ar trebui să lase asociațiile de vânătoare care gestionează fondurile cinegetice să-și facă treaba, cum era înainte. Să dea cotă de recoltă, că este de unde. Și să facem ca să fie bine“.

Guvernul a pregătit un proiect de ordonanță de urgență.

În ultimele 24 de ore, în judeţul Harghita, 7 mesaje RO-ALERT anunțau populaţia că urşii au ajuns în zone locuite. Cinci alerte au fost în staţiunea Băile Tuşnad, una în comuna Joseni şi alta pentru oraşul Bălan.