Schimbări cu impact major pentru concediile medicale au fost decise de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. Medicii vor fi obligaţi inclusiv să-i urmărească acasă pe bolnavi, dacă sunt nedeplasabili. Concediul medical se va acorda în cel puţin două etape pentru fiecare episod de boală. Cei obligaţi să intre în carantină după ce revin din zone cunoscute deja cu risc epidemiologic vor primi indemnizaţia doar cinci zile.

De la 1 august, părinţii asiguraţi au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost până acum.

În cazurile în care eliberează concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, medicul trebuie să facă şi un plan de urmărire a evoluţiei bolii, cel puțin cu indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care bolnavul este obligat să îl respecte.

Certificatul se acordă în cel puțin două etape pentru fiecare episod de boală. Dacă pacientul nu se va putea deplasa la cabinet, medicul va fi obligat să-l vadă la domiciliu pentru urmări evoluţia.

În primă fază, proiectul de OUG adoptat de Guvern stabilește introducerea de sancțiuni pentru cei ce-și desfășoară activitatea la mai mulți angajatori și care, în aceeași perioadă, duc certificate de concediu medical doar la unul dintre aceștia, lucrând în continuare la celălalt sau ceilalți angajatori. Potrivit proiectului, cei care vor face asta vor risca amenzi de până la 2.000 de lei. Totodată, prin acest proiect se vor majora și amenzile primite de medicii care nu respectă legea atunci când vine vorba despre acordarea concediilor medicale. Mai exact, aceste amenzi ar urma să ajungă până la 11.000 de lei (acum sunt maximum 10.000 de lei).

Potrivit ordonanţei de urgenţă, asiguraţii care vor merge în interes personal în zone despre care ştiau că sunt cu risc epidemiologic, iar la întoarcere vor fi obligaţi să intre în carantină, vor primi indemnizaţie de concediu medical doar pentru cinci zile, în loc de 14, ca până acum.

Vor fi mai mici şi indemnizaţiile de concediu pentru incapacitate de muncă primite de persoanele fără venituri care se asigură opţional, fiindcă baza maximă de calcul se reduce la cel mult trei salarii minime. Astfel, dacă până acum puteau primi peste 20 de mii de lei pe lună în caz de urgenţe plătite 100 la sută, indemnizaţia maximă va scădea la aproximativ cinci mii de lei pe lună. Şeful CNAS spune că, dacă la finalul anului trecut, Casa avea de achitat concedii medicale de aprotmativ 2,4 miliarde de lei, soldul a crescut la 2,9 miliarde, deşi s-au făcut plăţi masiv, iar bugetul trebuie reechilibrat.

MS / Foto: caracter informativ