​Vaccinurile conțin “metale grele” și, după cum arată și unele clipuri de YouTube, un magnet se poate lipi de locul injecției. Este doar una dintre ultimele teorii care circulă pe internet referitoare la vaccinuri.

În timp ce apariția noului coronavirus, SARS-COV-2, i-a determinat pe mulți să aibă grijă la măsurile de distanțare și de protejare împotriva infecției, pe alții i-a dus în zona de conspirații , în care fundamentul a fost bazat ori pe faptul că virusul nu există, ori că a fost lansat din laboratoare pentru a decima populația, ori că nu este atât de grav și nu are simptome mai puternice decât o banală gripă.

În spațiul online au apărut tot felul de video-uri în care diferiți oameni s-au filmat (exemple aici aici sau aici ) în timp ce-și puneau un magnet pe piele, în locul unde s-au vaccinat , pentru a demonstra că serurile conțin metale grele sau microcip.

Mai întâi trebuie spus că niciunul dintre vaccinurile anti-COVID-19 aprobate în UE nu conține metale, precum aluminiul, sau metale grele cum ar fi mercurul . În acest sens, pot fi consultate prospectele vaccinurilor și lista componentelor (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca).

Clipurile au intrat rapid în categoria de fake news, iar rețelele sociale avertizează oamenii de acest lucru, înainte de a-i lăsa să vadă imaginile.

Ștefan Dascălu spune că experimentele de genul ăsta îi aduc aminte de vremurile în care și el și colegii săi din clasele primare se distrau vara, făcând același lucru.

“Era o sursă de amuzament pentru noi și iată că acum constituie un pseudo-argument pentru aceste teorii ale conspirației. Singurul motiv pentru care lingurița, moneda sau magnetul se lipește de piele sau este “magnetică” față de organismul nostru, este pentru că un anumit strat de sebum sau de transpirație creează acel vid între corpul nostru, piele, și obiectul metalic respectiv”, spune omul de știință.

Așa cum subliniază el, acesta este singurul motiv pentru care are aparență că rămâne lipit acolo, însă nu s-ar întâmpla același lucru dacă suprafața pielii ar fi uscată și fără acel strat, acea secreție naturală a pielii, acel sebum produs în mod natural.

“Dacă persoanele respective s-ar spăla cu săpun în zona respectivă și s-ar șterge ulterior foarte bine, pentru a nu exista umezeala, moneda și lingurița cu siguranță nu s-ar mai lipi”, adaugă el.

Dascălu atrage atenția asupra faptului că aceste experimente care pseudo-demonstrează faptul că vaccinurile sunt magnetice sau alte lucruri pe care le născocesc oamenii, denotă mai degrabă un nivel precar al educației, decât o demonstrație a acestor teorii ale conspirației.

“Din păcate, acestea ajung să se transforme în zvonuri care descurajează oamenii de bună credință să se vaccineze”, completează el.

Sursa: hotnews.ro