V-ați imaginat vreodată că telefonul mobil sau căștile pot strânge mai multe bacterii ca un vas de toaletă? Oricât de straniu ar suna gadgeturile sunt mari purtătoare de microbe, așa că experții ne sfătuiesc să le dezinfectam zilnic.

Și mai grav este că aceste micro-organisme sunt rezistente la antibiotic arată analizele făcute de profesorii de la Facultatea de chimie, din București.

Probele recoltate de pe suprafață unui telefon mobil, de pe o pereche de căști și un buton de lift au stat la incubator timp de două zile, la o temperatura de 37 de grade Celsius, iar apoi au fost analizate de specialiștii chimiști.

Gabriela Isopencu, profesor chimie: “Problema este că pe butonul de la lift nu prea avem microorganism rezistente la antibiotic, în schimb pe telefonul unuia dintre subiecți s-au dezvoltat bacterii rezistente la antibiotic, de tipul streptococul auries, care este un antibioc rezistene la ameticilina”.

De altfel și experții Universității din Arizona au ajuns la concluzia că telefoanele pot purta de zeci ori mai multe bacterii decât un vas de toaletă.

Gabriela Isopencu, profesor chimie: ″Din cauza proastelor obiceiuri, acelea de a merge cu telefonul al toaletă, acela de a folosi telefonul în orice situație și în orice loc, fără să ne dăm seama…De obicei, în zonele cu umiditate mare cum sunt urechile pot să ajungă microorganisme care să prolifereze destul de mult”.

Din păcate cei mai mulți oameni nu realizează asta.

Specialiștii ne recomandă să avem în primul rând mâinile curate înainte să dezinfectam telefonul, căștile sau încărcătorul.

Trebuie să le curățăm cel puțin o dată pe zi, cu ajutorul unui șervețel sau tampon îmbinat în alcool de cel puțin 70%. Telefonul și husa se dezinfectează separat. Și insistați foarte mult în zona butoanelor, acolo unde telefonul este folosit cel mai mult.

Sursa: protv.ro