Ordonanța de Urgență care prevede introducerea contribuției personale pentru serviciile medicale private – plătești o parte din bani, iar statul decontează o parte – a fost adoptată în ședința de Guvern de ieri. Contribuția personală pentru internarea în spitale private intră în vigoare de la 1 iulie, iar cea pentru consultații în cabinetul medicului în regim ambulatoriu și cea pentru analize și investigații medicale (paraclinice) ar urma să intre în vigoare anul viitor, mai exact la 60 de zile de la adoptarea bugetului de stat pe anul 2022, prevede OUG adoptată joi.

Pentru unele intervenţii medicale şi analize, când tariful va depăşi suma decontată de stat, privaţii vor putea să ceară bani în plus. Însă acest lucru trebuie arătat dinainte bolnavului, iar la externare scris negru pe alb pentru ce anume s-au încasat banii.

Contribuţia personală reprezintă diferenţa între tariful perceput de spitalul particular şi cel decontat de Casa de Sănătate. Cu alte cuvinte, pacientul asigurat va şti cât are de achitat şi dacă statul îi acoperă parţial, integral sau deloc tratamentul ori intervenţia medicală.

Principalele noutăți aduse de introducerea contribuției personale, explicate pas cu pas de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, într-o conferință de presă la finalul ședinței de Guvern:

Vorbim despre contribuție personală și nu despre coplată. Contribuția personală reprezintă diferența dintre tariful decontat din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate pentru rezolvarea unui caz și tariful perceput de un furnizor de servicii medicale private pentru rezolvarea acelui caz.

Ce aduce cu adevărat nou măsura contribuției personale, de la 1 iulie, este transparență: mai exact, există un deviz estimativ, care are un format standard, pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui asigurat care va veni să se trateze și să detalieze foarte clar începând cu cât acoperă FNUASS și ce sume se percep în plus de către furnizorul privat, pe categorii de cheltuieli: medicamente, materiale sanitare, hrană, resursa umană și așa mai departe, astfel încât asiguratul va avea o imagine completă înainte de a lua decizia dacă să aleagă această opțiune sau nu va avea toate informațiile – cât decontează Casa și cât percepe spitalul privat în plus.
Acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare, timp în care pacientul se poate gândi, poate căuta alte oferte și poate lua decizia, în funcție de contextul său.

Președintele CNAS a susţinut că aceste măsuri ajută asiguratul să aibă mai multă informaţie, pentru a lua cea mai bună decizie.

Întrebat care este motivul pentru care nu se decontează la valoarea reală, Adrian Gheorghe a răspuns: “Unul e că tarifele stabilite au fost stabilite acum mult timp şi nu au fost actualizate. Un motiv legat e că structura costurile a evoluat mult şi nu se ştie care e costul real. Presupunerea de bun simţ e că tarifele reflectă o fracţiune din costul real, dar să ştim care e această fracţiune”.

MS / Foto: caracter informativ