Contribuţia personală (coplata), care va fi introdusă de la 1 iulie, reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat.

Practic, pacientul care alege să se trateze la privat va plăti doar această diferență, nu prețul integral perceput de spitalul privat. La cerere, pacientul care alege să se trateze la privat va primi un cost estimativ al serviciilor de spitalizare înainte de internare. Oferta va fi valabilă un număr de zile, astfel încât pacientul să poată solicita și obține şi alte oferte de la alte spitale, pentru a putea să opteze pentru cea care îl avantajează.

Contribuția personală a fost reglementată încă din anul 2018, dar termenul de aplicare a fost prorogat de câteva ori, precizează Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

“Implementarea treptată a contribuției personale suportate de asigurați în condițiile acordării serviciilor medicale în cadrul unor furnizori privați aflați în relație contractulă cu casele de asigurări de sănătate este soluția cea mai bună prin care ne asigurăm că pacienții nu vor fi afectați, ci va aduce beneficii celor care optează pentru accesarea serviciilor acordate în spitalele private, oferindu-le predictibilitate asupra costurilor. Practic, scoatem la suprafață costurile suportate de pacienți in spitalele private aflate în contract cu casele de asigurări și le oferim posibilitatea să aleagă unde vor să fie tratați, cunoscând care va fi valoarea contribuției personale pe care ar trebui să o suporte pentru a beneficia de internare într-un spital privat. După ce vom analiza efectele contribuției personale pentru serviciile în regim de spitalizare și vom corecta eventualele disfuncționalități de aplicare, anul viitor vom putea extinde implementarea contribuției personale și pentru unele servicii medicale acordate în regim ambulatoriu pentru specialități clinice și paraclinice, așa cum prevede Legea 95/2006”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.