Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat joi, 17 iunie, la Digi24, că ministerul pe care îl conduce pregătește o modificare a legislației, astfel încât animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 de ore. Ordonanța ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie. „Am avut foarte multă dezinformare în ultima perioadă în legătură cu evidențele care erau în statisticile ministerului. Ce trebuie să facem în acest moment este modificarea legislației, astfel încât, în situația de forță majoră, să se intervină în interesul omului, al protejării vieții umane”, a explicat Tanczos Barna.

Va fi vorba despre aplicarea a două proceduri: una imediată și una de prevenție. În ceea ce privește procedura imediată, în maximum 24 de ore de la sesizarea unei astfel de probleme cu urșii, la locul respectiv se va deplasa o echipă formată de jandarmi și vânători, care va interveni gradual, în funcție de situație.

Dacă e prima vizită a unui urs în localitate, „se începe cu o alungare” a animalului. Dacă se constată că se repetă acest fenomen, „acolo modalitatea de intervenție trebuie să treacă la tranchilizare și relocare”, iar dacă „animalul este periculos, atacă, este agresiv, soluția este extragerea prin împușcare”, a declarat ministrul la Digi24.

„Trebuie să acceptăm realitatea și cea mai mare greșeală ar fi să negăm evidențele care arată că, în ultimii cinci ani, numărul apelurilor la 112 din cauza urșilor a crescut de 10 ori. Față de 2016, anul 2021 va fi probabil anul care va marca această creștere de zece ori”, a mai declarat ministrul Mediului.

MS / Foto: caracter informativ