Facturile la energie electrică şi gaze naturale ar putea fi simplificate. Ministrul Energiei le cere furnizorilor să informeze mai clar consumatorii cu privire la unele costuri. În replică, reprezentanţii furnizorilor spun că modificările se pot face, însă doar în timp.

În forma actuală a facturilor, prețul energiei este trecut alături de accize, certificate verzi și contribuții pentru cogenerare. Ministerul Energiei le cere furnizorilor o variantă mai simplă a facturilor, astfel încât clienții să afle mai ușor ce adaosuri comerciale sunt și când se modifică prețurile.

Solicitarea vine după ce oficialul a acuzat că unii furnizori ar fi avut un comportament speculativ și astfel consumatorii ar fi plătit mai mult pentru energia electrică de la începutul anului.

În replică, reprezentanții furnizorilor resping acuzațiile și pun scumpirile mai ales pe seama costurilor mai mari de producție. Spun că modificarea facturilor poate fi făcută în timp.

Ministrul Energiei mai spune că și procedurile de schimbare a furnizorilor trebuie simplificate. Până în prezent, doar 35% dintre clienți au semnat un nou contract pentru a trece pe piața concurențială a gazelor naturale.

Pe piața energiei electrice ponderea este aproape de 50%.

Milioane de clienți care nu au încheiat încă un nou contract pentru a trece în piața concurențială riscă astfel să plătească mai mult din iulie.

MS / Foto: caracter informativ