Succesul campaniilor de vaccinare anti Covid începe să readucă lucrurile pe făgaşul normal. În Israel s-a renunțat la masca de protecție la interior, la New York s-au ridicat toate restricțiile după ce s-a vaccinat 70% din populație, iar în Slovenia epidemia s-a încheiat, după cum a anunțat ministrul Sănătății.

Viața slovenilor a primit un nou imbold și, de astăzi, s-au ridicat cele mai multe restricții sanitare.
Evenimentele culturale și sportive la interior se pot organiza cu ocuparea a 75% din capacitate, dar numai pentru cei vaccinați, testați negativ sau care au trecut prin boală. Asta după ce guvernul a decis să nu mai prelungească starea de urgență. Mai mult de o treime din populația Sloveniei a primit deja schema completă de vaccin anticovid.

În Israel, unde acest procent este de aproape 60%, s-a eliminat inclusiv purtarea măștii de protecție la interior. În rândul celor peste 50 de ani din Israel, mai bine de 90% au fost vaccinați sau au trecut deja prin boală. Săptămâna trecută, campania de imunizare s-a extins și la copiii de 12-15 ani. Ieri au fost raportate doar 4 infectări noi și mai puțin de 30 de persoane sunt spitalizate cu covid.

La New York au fost focuri de artificii, iar motivul este vaccinarea a 70% din populație. Statul cu 20 de milioane de locuitori și epicentrul covid peste ocean a ridicat toate restricțiile sanitare.
Și cel mai mare stat, California, a ajuns la o rată de vaccinare de 72%. Acolo au fost impuse cele mai lungi și mai dure perioade carantină, dar acum toate au luat sfârșit. Masca se elimină de peste tot, cu excepția transportului public și în spitale, iar localurile se vor putea umple la capacitate maximă.

Președintele Biden a anunțat ca obiectiv vaccinarea a 70% din populație și implicit redeschidere totală până pe 4 iulie, de Ziua Independenței.

Până acum, 14 state americane au atins acest prag, iar la nivel național 65% dintre americani au primit cel puțin o doză.

MS / Foto: caracter informativ