România renunță, momentan, la o parte din vaccinurile anticovid comandate de Uniunea Europeană. Unele centre de vaccinare se închid sau își reduc programul pentru că nu mai au pe cine imuniza. Dar specialiştii avertizează că un val patru este iminent şi va fi provocat de o tulpină mult mai contagioasă. Cât de grav va fi depinde de numărul de români vaccinaţi. Autorităţile vor începe o nouă campanie de vaccinare la sate.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că în 11 centre de imunizare activitatea va fi sistată temporar, în 127 programul va fi redus, iar 70 de fluxuri au fost închise în contextul în care în circa 45% dintre cazuri centrele erau folosite la mai puţin de jumătate din capacitate.

Şi specialiştii, şi autorităţile avertizează că nu am scăpat de pandemie, iar situaţia se poate agrava din nou, în toamnă, când un nou val de îmbolnăviri pare iminent.

Va fi provocat de mutația indiană, Delta, care face deja mari probleme în Marea Britanie. Răspândirea mutației indiene poate fi ținută în frâu de vaccinurile actuale dacă facem ambele doze din schema de imunizare. Şi trebuie ca măcar 80 la sută din populaţie să fie imunizată.

Acum, Bucureşti şi Cluj se apropie de 50 la sută, dar în Suceava, de exemplu, doar puţin peste 15 la sută din populaţia de peste 12 ani s-a vaccinat.

MS / Foto: caracter informativ