Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 25%, în lunile următoare. Avertismentul vine de la fermieri, care reclamă că prețurile au crescut în toată Europa din cauza scumpirii furajelor și a comenzilor mai mari din partea Chinei. Fermele românești nu mai asigură demult necesarul de consum. Din acest motiv, cea mai mare parte a cărnii de porc e adusă din import.

Prețul cărnii de porc e aproape neschimbat de la începutul anului. Cel puțin așa arată statisticile oficiale. Dar ar putea crește în lunile următoare din cauza importurilor mai scumpe, avertizează reprezentanții asociațiilor de fermieri. Mai ales că aproape 70% din carnea de porc pe care o consumăm e adusă din străinătate.

Fermele românești au pierdut sute de mii de exemplare din cauza pestei porcine africane și abia mai asigură aproape o treime din necesarul de carne. Așa că prețurile depind de evoluțiile externe. Acum, la nivel european, prețul carcasei de porc e în creștere din cauza scumpirii furajelor și a cererii tot mai mari din partea Chinei, spun specialiștii.

O eventuală scumpire a cărnii de porc în România ar putea avea un efect în lanț, spun reprezentanții industriei alimentare.

Pentru moment, în România prețul carcasei de porc este cu 10-15 la sută sub media europeană, conform datelor oficiale.