Angajații de la stat nu vor mai avea voie să primească și pensie și salariu în același timp. În schimb, pot opta să se pensioneze la 70 de ani. Guvernul a aprobat un proiect de lege pe această temă, care urmează să fie dezbătut în regim de urgență în Parlament. Există și câteva excepții de la această interdicție, iar PSD a anunțat deja că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Angajații de la stat nu vor mai putea primi și pensie și salariu, în schimb au liber să lucreze până la 70 de ani, fără să fie nevoie de acordul angajatorului. Regula va intra în vigoare după ce și Parlamentul va aproba proiectul adoptat azi de guvern.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan: “Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația, ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să opteze: fie își continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul și intră în pensie. Pentru cei care nu și-au exprimat această opțiune în termenul prevăzut, există două tipuri de consecințe: încetarea de drept a contractului individual de muncă și recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlu de pensie”.

Există, totuși, și câteva excepții. De exemplu, unii demnitari, personalul didactic plătit cu ora, dar și asistenții maternali și membrii Academiei Române vor putea primi în continuare și pensie, și salariu. Premierul spune că singurul motiv pentru care aceștia au fost trecuți la excepții ține de Constituție.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Guvern și trimis în Parlament, vor putea cumula pensia cu salariul următoarele categorii:

  • persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție
  • persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora
  • pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate
  • membrii Academiei Române
  • asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Premierul Florin Cîțu: “Dacă în Parlament se găsește o altă formă prin care să nu fie exceptate persoanele sau activitățile care menționate în Constituție, bineînțeles că o să fiu de acord, dar în momentul acesta este varianta pe care o avem și avizată de Ministerul Justiției”.

Social democrații abia așteaptă legea în parlament, ca să o atace la Curtea Constituțională.

Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD: “Despre acest proiect știm că are clar vicii de constituționalitate. Deci nu vom ezita o secundă să atacăm acest lucru”.

Posibilitatea de pensionare la 70 de ani este opțională. Potrivit ministrului Muncii, salariatul se poate pensiona la vârsta la care are dreptul și acum sau oricând până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

MS / Foto: caracter informativ