În 2020, programul Prima Casă a trecut printr-o serie de modificări. Tehnic, nici nu mai vorbim de Prima Casă, ci de Noua Casă, după ce Guvernul a adus modificări de substanță programului. În primăvară au fost stabilite toate detaliile programului, inclusiv bugetul, cei interesați având posibilitatea de a se înscrie în programul Noua Casă de la sfârșitul lunii martie. Potrivit unui anunț recent al ministrului finanțelor, valoarea totală a solicitărilor de garantare transmise până acum în cadrul programului a ajuns la peste 700 de milioane de lei, adică la aproape jumătate din plafonul alocat pentru acest an.

“În perioada 29.03 – 4.06.2021, valoarea totală a solicitărilor de garantare transmise în cadrul programului Noua Casă însumează peste 735 de milioane lei, reprezentând aproximativ 49% din plafonul de 1,5 miliarde lei alocat pentru anul în curs”, apare într-o postare pe Facebook de marți a lui Alexandru Nazare, ministrul finanțelor.

Până acum, în programul Noua Casă s-au înscris peste 5.500 de persoane fizice, 84% dintre acestea solicitând credite cu o valoare individuală de până la 70.000 euro, în timp ce 16% au cerut credite de până la 140.000 euro.

“Guvernul României a aprobat plafonul de garantare a Programului Noua Casă, ediția 2021, în valoare de 1,5 miliarde lei, iar, prin Ordinul nr. 441/2021, Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanției”, anunța, spre sfârșitul lunii martie, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), printr-un comunicat de presă. Tot în aceeași perioadă, FNGCIMM a pus la dispoziție celor interesați și un ghid pentru accesarea programului, ce poate fi consultat aici.

Iată principalele informații despre Noua Casă:

  1. Noua Casă vine cu plafoane majorate ale finanțărilor ce pot fi accesate de românii care vor să-și cumpere o locuință. Programul Noua Casă a fost introdus în august 2020 și a dus la majorarea plafoanelor finanțărilor ce pot fi accesate de românii care nu dețin o casă în proprietate (sau dețin, dar aceasta nu depășește suprafața utilă de 50m2) și care doresc să achiziționeze una. Actualele limite le permit celor eligibili să primească credite de până la 119.000 euro pentru locuințele noi și consolidate. De asemenea, pot fi accesați până la 66.500 euro, pentru alte tipuri de locuințe.
  1. În august 2020, au fost oficializate și normele de implementare ale programului Noua Casă. Normele de implementare au transpus, practic, noile condiții ale programului, cum era cazul cu majorarea pragului de finanțare. La acel moment, însă, schimbările nu erau suficiente, pentru ca programul să se implementeze. Trebuiau să apară și niște adaptări în sistemul bancar – care au apărut ulterior.
  2. Bugetul pentru 2021 și obligația de a asigura locuința pe toată durata finanțării. În martie 2021 s-a stabilit, prin HG 342/2021, că cei ce-și cumpără locuințe prin programul Noua Casă trebuie să le asigure pe toată perioada în care beneficiază de finanțarea garantată. Anterior, regulile programului obligau beneficiarii să asigure locuința cumpărată din finanțarea garantată de stat, dar nu stabileau și o perioadă clară ce trebuia acoperită prin polița de asigurare. Același document a stabilit și că plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul programului Noua Casă este, în acest an, de 1,5 miliarde de lei.

Sursa: avocatnet.ro / Foto: caracter informativ