Autorităţile iau în calcul scurtarea programului de imunizare în unele centre de vaccinare sau chiar sistarea temporară a activităţii acestora. Totul din cauza interesului scăzut al oamenilor pentru imunizare. Deşi pe un singur flux ar putea fi vaccinate o sută de persoane în 12 ore, în unele centre se vaccinează 25. Merge bine însă campania de vaccinare a copiilor cu vârsta între 12 şi15 ani.

O evaluare recentă făcută de autorități arată că aproape jumătate dintre centrele de vaccinare au o activitate scăzută. Adică vaccinează, pe flux, sub 50 de persoane de dimineață și până seara. Asta deși pe fiecare flux pot fi imunizate 100 de persoane în 12 ore.

Pentru aceste centre se caută soluții și s-ar putea ajunge chiar la sistarea temporară a activității lor.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare: „Pe de o parte, fie de reducere a programului de lucru în acele centre sau în anumite centre care nu mai au adresabilitate chiar sistarea temporară a activității.”

Potrivit oficialilor, niciun centru nu va ajunge la închidere, dar unele ar putea fi relocate. Interesul tot mai scăzut al românilor pentru imunizare se vede clar pe cifre.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică, Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca: „Din moment ce oamenii se vaccinează tot mai puțin nu are sens să fie plătit personalul pentru durate la fel de lungi. O greșeală masivă ar fi închiderea centrelor respective de vaccinare”.

Dintre toate vaccinurile disponibile, cel mai scăzut interes continuă să îl prezinte serul produs de Astra Zeneca.

Avem în acest moment două milioane de doze în depozite și, pe parcursul lunii iunie, urmează să sosească încă un milion.

Revânzarea sau donarea lor pare să fie soluția, dar va fi stabilită la nivel european.

Merge însă bine în România vaccinarea adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Șase zile au trecut de la demararea campaniei de vaccinare adresată lor și până acum au fost imunizați aproape 10.000 de copii. Cei mai mulți în București, Cluj și Ilfov.

MS / Foto: caracter informativ