Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat ieri că ar trebui reanalizată foarte serios soluția referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin, după recentul asasinat cu bombă de la Arad, dar și după o nouă amenințare cu bomba la Curtea de Apel București.

Stelian Ion a fost întrebat marţi seara dacă investigaţiile în legătură cu cazul de la Arad au adus ceva concret în legătură cu autorii.

“Dacă ar fi fost chestiuni clare în sensul acesta aţi fi aflat. Pe de altă parte, este un caz delicat, complex, şi urmărirea penală trebuie realizată cu discreţie. Este foarte important să nu fie afectate pistele pe care lucrează anchetatorii, aşa încât eu aş privi cu rezervă discuţiile din spaţiul public şi toate teoriile care se vehiculează. Este foarte important ca cei mai buni anchetatori să afle adevărul cât mai repede în această cauză care este îngrijorătoare”, a spus ministrul Stelian Ion.

Întrebat de asemenea dacă poate s-ar impune anumite modificări după ce s-a întâmplat acolo, ministrul Stelian Ion a precizat că ar trebui reanalizată foarte serios soluţia referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin.

“Întotdeauna după ce se întâmplă anumite tragedii, pentru că până la urmă este o faptă extrem de gravă şi o tragedie, se poate analiza, inclusiv sub aspect legislativ dacă este cazul să se propună anumite modificări. Eu însă spun altceva – pornind de la faptul că ieri, a fost printr-un telefon din nou ameninţare cu bomba la Curtea de Apel Bucureşti şi s-a dat peste cap toată activitatea acolo, cred că trebuie să luăm foarte în serios reanalizarea soluţiei referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin. Este o chestiune pe care ar trebui să o gândim foarte atent şi o să propun această chestiune pentru că din păcate sunt tot mai multe situaţii în care oameni certaţi cu legea se folosesc de acest mijloc. Se ajunge iată la tragedii şi vă reamintesc şi de cazul Caracal, când a fost şi atunci o situaţie şi iată că nu s-a rezolvat nici până acum. Deci este un subiect pe care-l am pe agendă printre priorităţi. Ar trebui să se poată, să vedem care este soluţia legală constituţională astfel încât să se poată”, a spus ministrul Stelian Ion.

Ordonanţa de urgenţă privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul a fost declarată neconstituţională în luna februarie 2020

Curtea Constituţională (CCR) a declarat, cu unanimitate de voturi, neconstituţională ordonanţa de urgenţă adoptată în 2019 de fostul Guvern PSD, prin care s-a introdus prevederea ca vânzarea cartelelor de telefon prepay să fie posibilă doar cu buletinul. Sesizarea a fost depusă la CCR de către Avocatul Poporului, Renate Weber, care a reclamat că OUG-ul „afectează drepturile, libertăţile şi îndatoririle cetăţeneşti”. Potrivit comunicatului de presă prin care Curtea a anunţat respingerea ordonanţei de urgenţă, unul dintre motivele deciziei a fost că Executivul nu a precizat situaţia extraordinară care făcea necesară ordonanţa.

MS / Foto: caracter informativ