Părinții copiilor ce suferă de boli degenerative ori au alte probleme grave de sănătate vor scăpa de drumurile repetate în fața comisiilor care stabilesc încadrarea în grad de handicap grav, deoarece, în anumite situații, valabilitatea certificatelor de handicap se va prelungi până la împlinirea vârstei majoratului. Măsura e cuprinsă într-un proiect de lege care a primit joi votul decisiv al deputaților.

În cazul în care unui copil cu dizabilități îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, respectiv de doi ani, autoritățile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani, potrivit proiectului de lege ce se-ndreaptă acum către promulgare.

Astfel, părinții copiilor cu afecțiuni permanente, precum boli degenerative, membre amputate sau autism, nu vor mai fi nevoiți, după aplicarea măsurii, să mai meargă în fața Comisiei pentru protecția copilului, în scopul emiterii unui nou certificat de încadrare în grad de handicap grav.

Decizia comisiei de a emite un certificat de încadrare în grad de handicap grav valabil până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani se va baza pe o serie de criterii bio-psiho-sociale.

Așa cum apare în proiectul adoptat în Parlament, aceste criterii vor trebui stabilite, printr-un ordin comun al ministrului sănătății şi al ministrului muncii și protecției sociale, în cel mult două luni de la intrarea în vigoare a măsurii.

În prezent, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabilește că “[t]ermenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copii se stabilește ținând cont de situația concretă a copilului din punct de vedere al deficiențelor/afectărilor, limitărilor de activitate și restricțiilor de participare și este de minimum 6 luni și maximum 2 ani”.

În plus, potrivit legii, pentru un tânăr care urmează să împlinească 18 ani, termenul de valabilitate poate fi mai mic de șase luni și mai mare de doi ani, dar nu mai mare de doi ani și șase luni.

Atenție! Proiectul de lege trebuie să primească semnătura președintelui țării și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Sursa: avocanet.ro / Foto: caracter informativ