Începând de vineri, cei interesați pot cere voucherele din cadrul etapei a doua a Programului Rabla pentru electrocasnice, destinate achiziționării de televizoare, laptopuri și tablete. Voucherele din cadrul primei etape a programului, destinate achiziționării de mașini de spălat rufe sau vase și frigidere ori congelatoare, au fost rezervate integral în ziua deschiderii etapei. În cea de-a doua etapă a programului vor putea fi cerute vouchere cu valori cuprinse între 300 și 500 de lei, în funcție de categoria de electrocasnice vizată.

Astfel, începând de vineri, se pot cere vouchere cu valori cuprinse între 300 și 500 de lei, pentru achiziționarea de televizoare, laptopuri și tablete. Cea de-a doua etapă ar trebui să se încheie, cu condiția ca până atunci să nu se termine fondurile ce-i sunt alocate, pe 17 iunie, la ora 23:59.

Totuși, ținând cont de faptul că fondurile alocate primei etape s-au terminat în prima zi și astfel s-a și încheiat în ziua deschiderii, e de așteptat ca și a doua etapă să se încheie mai devreme decât data stabilită în mod oficial.

Ulterior, fie după epuizarea fondurilor alocate acestei etape, fie după încheierea ei la termenul stabilit, voucherele ce vor fi obținute vor trebui validate și activate și abia apoi vor putea fi folosite pentru a cumpăra electrocasnicele din magazine. Achiziționarea de noi electrocasnice se poate face în cel mult 15 zile de la validarea voucherelor.

De principiu, potrivit regulilor programului, pentru a putea folosi voucherul obținut trebuie predate electrocasnice uzate din aceeași categorie cu cea din care face parte cel ce urmează să fie cumpărat. Ca excepție de la regulă, în această etapă, pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția laptopurilor și tabletelor vechi.

În rest, pentru celelalte electrocasnice trebuie predat un echipament uzat din aceeași categorie. Astfel, în cazul televizoarelor, regula se respectă, adică trebuie predat un televizor uzat.

Pentru a accesa voucherele din oricare dintre cele trei etape (fiind posibilă accesarea mai multor vouchere, chiar și din fiecare dintre etapele descrise mai jos), cei interesați s-au putut înscrie în program până spre sfârșitul lunii mai, prin crearea unui cont de utilizator în aplicația informatică a AFM (a fost disponibilă pe site-ul instituției). Acest cont este o noutate și permite beneficiarilor selecția voucherelor, cât și urmărirea statusului acestora.

Pentru crearea contului de utilizator, persoanele fizice au furnizat următoarele date: nume, prenume, localitate și județ de domiciliu, cod numeric personal, adresa de e-mail și un număr de telefon valid.

De asemenea, cei ce s-au înscris în acest program trebuie să încarce, până la momentul utilizării voucherului, o copie a actului de identitate și a declarației pe proprie răspundere pusă la dispoziție de AFM. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

În acest an, tot ca o noutate, programul are, în afară de etapa premergătoare începerii efective a programului, respectiv înscrierea în aplicație, alte trei etape. Urmează etapa a doua (de vineri), în care se face selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile și tabletele.
Prin Ordinul Ministerului Mediului nr. 786/2021, ghidul de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice a fost modificat astfel încât valoarea voucherelor primite pentru înlocuirea echipamentelor vechi să fie diferențiată în funcție de clasa energetică, începând de la noua clasă energetică E.

În plus, ordinul stabilește și sumele pe care le vor primi cei interesați să-și înlocuiască electrocasnicele. Acestea sunt cuprinse între 200 și 500 de lei, în funcție de electrocasnicele pe care vor să le cumpere beneficiarii voucherelor.

Bugetul alocat în 2021 programului Rabla pentru electrocasnice este de 75 de milioane de lei.

MS / Foto: caracter informativ